Cercetătorii de la University of Zurich din Elveția au creat un aparat de perfuzie pentru a stoca ficatul donatorului înainte de transplant.
În transplantul de organe, timpul este esențial, viabilitatea organului scăzând rapid odată ce acesta este îndepărtat dintr-un corp donator, ceea ce înseamnă de obicei o intervenție chirurgicală de urgență pentru a plasa organul într-un receptor. Această problemă a determinat dezvoltarea acestei tehnologii, iar cercetătorii din spatele acesteia au raportat în 2020 că aparatul lor de perfuzie poate menține ficatul în stare bună până la o săptămână, ceea ce ar permite transplanturilor să aibă loc mult timp după îndepărtarea unui organ.
O altă problemă care îi afectează pe cei aflați pe listele de așteptare pentru transplant este lipsa de organe donatoare. Organele care nu demonstrează un anumit nivel de sănătate sunt respinse ca nepotrivite pentru transplant. Cu toate acestea, dacă organele cu probleme marginale ar putea fi readuse la gloria lor anterioară, atunci grupul de organe disponibile s-ar putea extinde semnificativ.

Aparatul de perfuzie își propune să imite corpul uman. Include o pompă pentru perfuzarea ficatului, ca imitație pentru inima umană. Un oxigenator imită plămânii, iar un aparat de dializă imită rinichii. Aparatul efectuează, de asemenea, numeroase infuzii de hormoni și nutrienți, ca proxy pentru intestine și pancreas. Aparatul chiar mișcă ușor ficatul, ceea ce apare în organism atunci când diafragma îl împinge în timpul respirației.
Dispozitivul permite, de asemenea, medicilor să trateze ficatul care ar putea avea unele probleme. De exemplu, pot oferi antibiotice sau tratamente hormonale, iar condițiile din aparat le permit să optimizeze metabolismul hepatic.
În acest ultim caz, echipa elvețiană a luat un ficat rănit care în mod normal nu ar fi potrivit pentru transplant, l-a restaurat în aparat timp de trei zile și apoi l-a transplantat cu succes într-un pacient, care este încă în viață 1 an mai târziu.