Transfer de date fără fir pentru dispozitivele implantate, utilizând comunicarea ionică

Cercetătorii de la Columbia University School of Engineering and Applied Science au dezvoltat o nouă metodă pentru ca dispozitivele implantate să comunice cu lumea exterioară, care exploatează ionii care sunt prezenți în mod natural în țesuturile noastre. Țesuturile bogate în ioni stochează energia potențială, iar în această paradigmă un dispozitiv implantat ar modifica această energie stocată cu impulsuri electrice alternative. Electrozii plasați pe pielea din apropiere pot măsura apoi aceste modificări de energie și le pot analiza pentru a obține datele clinice. Metoda este rapidă și necesită o putere redusă.

Dispozitivele implantabile trebuie să comunice cu lumea exterioară. Soluțiile actuale presupun fire care pătrund în piele, care prezintă riscuri evidente de infecție și bariere practice pentru implanturile pe termen lung. Alte metode includ utilizarea undelor radio sau a luminii, dar acestea pot avea dificultăți să pătrundă în țesut, în funcție de locul și adâncimea implantării.

În efortul de a dezvolta ceva mai eficient și mai de încredere, acești cercetători s-au orientat către ionii care sunt prezenți în mod natural în țesuturile noastre și pe care celulele îi folosesc frecvent pentru a comunica între ele. Țesuturile bogate în ioni pot fi comparate cu o baterie electrică, deoarece ambele stochează energie potențială. Această nouă tehnologie profită de acest lucru pentru a permite comunicarea fără fir.

Până acum, cercetătorii și-au testat tehnologia pe cobai de laborator și au demonstrat că poate transmite date despre creier pe o perioadă de câteva săptămâni. Mai mult, sistemul a fost suficient de sensibil pentru a putea izola semnalul pentru neuroni individuali. Tehnologia este, de asemenea, foarte eficientă din punct de vedere energetic și necesită mult mai puțină putere decât alte modalități, cum ar fi undele radio.

Columbia University

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s