Tentacul magnetic robotizat pentru explorarea plămânilor

Cercetătorii de la University of Leeds din Marea Britanie au creat un „robot tentacul” magnetic, care are doar 2 mm în diametru, care poate să navigheze prin unele dintre cele mai mici căi respiratorii din plămânii noștri. În prezent, un bronhoscop este folosit pentru a investiga plămânii, dar acesta nu poate trece în căile respiratorii foarte înguste fără un atașament suplimentar de cateter. Acest aranjament este greoi și greu de navigat. Această nouă tehnologie este controlată autonom folosind magneți externi montați pe brațe robotizate și nu necesită imagistica cu raze X în timpul procedurii.

Bronhoscopia permite medicilor să cerceteze în interiorul plămânilor noștri și i-a ajutat foarte mult în diagnosticarea, monitorizarea și tratarea unei varietăți de afecțiuni, de la detectarea cancerului pulmonar până la îndepărtarea obiectelor străine din plămâni.

Cercetătorii numesc creația lor un robot tentacul magnetic. Este alcătuit din segmente cilindrice interconectate care au aproximativ 80 mm lungime și doar 2 mm în diametru. Segmentele constau dintr-un elastomer cauciucat care conține particule magnetice minuscule, permițând manipularea creației flexibile folosind magneți externi. Câmpurile magnetice aplicate de magneții externi au ca rezultat contorsionarea și avansarea tentaculului flexibil prin căile respiratorii înguste.

Sistemul își propune să fie complet autonom, iar o secvență de mișcare pentru magneții externi este calculată în prealabil pe baza datelor scanate ale pacientului. Acest lucru are avantajul de a nu necesita personalul medical să se lupte cu un bronhoscop, dar elimină și nevoia de imagistică cu raze X în timpul procedurii în sine, evitând expunerea la radiații și inconvenientele atât pentru pacienți, cât și pentru clinicieni.

University of Leeds

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s