Sistemul telerobotic care folosește magneți pentru a efectua proceduri endovasculare

Cercetătorii de la MIT au dezvoltat un sistem chirurgical telerobotic care permite unui chirurg să trateze de la distanță pacienții care suferă un accident vascular cerebral sau un anevrism. Sistemul ar putea fi foarte util, deoarece realizarea unui tratament cât mai curând posibil după un accident vascular cerebral este crucială, dar chirurgii endovasculari specializați în tratarea unor astfel de pacienți pot să nu fie prezenți în clinici mai mici sau spitale îndepărtate. Acest sistem le-ar permite să ofere tratament chiar dacă se află într-un spital diferit. Robotul folosește un magnet pentru a ghida un fir prin vasele de sânge până la cheag sau anevrism.

„Ne imaginăm că, în loc să transporte un pacient dintr-o zonă rurală într-un oraș mare, ar putea merge la un spital local unde asistentele ar putea instala acest sistem”, a spus unul dintre cercetătorii MIT. „Un neurochirurg dintr-un centru medical important ar putea urmări imagini în direct ale pacientului și ar putea folosi robotul pentru a opera.”

Această problemă i-a determinat pe acești dezvoltatori să vină cu un sistem telerobotic care ar putea permite unor astfel de specialiști să efectueze aceste proceduri de la distanță, cu ideea că tehnologia ar putea fi instalată în spitale mai mici, permițând specialiștilor să apeleze atunci când este nevoie. Sistemul constă dintr-un braț robotizat cu un magnet la capăt. Chirurgul poate muta și răsuci magnetul pentru a îndoi vârful magnetic al firului de ghidare, iar firul poate fi avansat sau retras folosind un sistem motorizat, care este totul sub controlul chirurgului de la distanță.

Până acum, cercetătorii au testat sistemul pe un model al vascularizației cerebrale și au reușit să ghideze cu succes firul în poziție și să îndepărteze cheagurile artificiale.

MIT

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s