Cercetătorii de la Columbia University School of Engineering and Applied Science au dezvoltat un sistem avansat de organe pe cip care încorporează inima, oasele, ficatul și țesutul pielii în nișe independente care sunt legate de fluxuri vasculare simulate. Sistemul include chiar și celule imunitare care circulă în sistemul vascular simulat. Tehnologia reprezintă un progres în sistemele organ-on-a-chip, deoarece permite oamenilor de știință să studieze efectele medicamentelor sau intervențiilor asupra mai multor organe simultan. În plus, deoarece țesuturile proiectate sunt create folosind celule stem pluripotente induse, derivate dintr-o probă de sânge, ar putea permite pe viitor o medicamentație personalizată.

O serie de instituții de cercetare din întreaga lume au dezvoltat o varietate de dispozitive unice, dar crearea de sisteme multi-organe rămâne o provocare. La urma urmei, fiecare organ din corp se bucură de un mediu unic care i se potrivește cel mai bine, în ciuda faptului că este legat de alte organe prin circulație.
Chipul are dimensiunea unei lame de microscop și conține țesuturile osoase, ale pielii, inimii și ficatului, pe care cercetătorii le-au ales, deoarece toate aceste țesuturi experimentează efecte secundare semnificative în timpul terapiei pentru cancer. Prin urmare, sistemul reprezintă o metodă de a testa dacă un anumit pacient va tolera o anumită terapie pentru cancer.