Senzor de transpirație portabil care avertizează asupra furtunilor de citokine

Cercetătorii de la University of Texas din Dallas, în colaborare cu o companie numită EnLiSense, au dezvoltat un senzor electrochimic de transpirație care poate detecta chemokinele din transpirație, alertând purtătorul și clinicienii despre o infecție virală sau bacteriană. Dispozitivul avertizează, de asemenea, asupra unei iminente furtuni de citokine, în care niveluri ridicate de molecule inflamatorii sunt eliberate de către organism dintr-o dată, dovedindu-se adesea fatale. Elementul purtabil ar putea fi deosebit de util în cazurile de COVID-19 sever, în care o furtună de citokine reprezintă un risc semnificativ.

Senzorii de transpirație se dezvoltă rapid, iar această ultimă tehnologie are ca scop detectarea moleculelor inflamatorii asociate infecțiilor. În acest caz specific, cercetătorii au adaptat senzorul electrochimic pentru a detecta proteina IP-10 și TRAIL, ambele fiind asociate cu o furtună de citokine, potențială complicație fatală a anumitor infecții, inclusiv COVID-19.

Senzorul permite clinicienilor să distingă dacă cineva este probabil să aibă o infecție bacteriană sau virală, deși ar fi necesar un test de urmărire pentru a determina agentul patogen exact. Senzorul poate funcționa prin transpirație pasivă și nu necesită purtătorul să efectueze o activitate intensă pentru a genera suficientă transpirație. Acest lucru este la fel de bine-venit, deoarece senzorul este destinat a fi purtat de către cei bolnavi.

Noul senzor poate analiza transpirația în timp real, deși dispozitivul conține o bandă detașabilă care colectează transpirația, iar aceasta trebuie înlocuită în fiecare zi. Cel mai valoros aspect al dispozitivului este funcția sa ca sistem de avertizare timpurie pentru furtunile de citokine care pot apărea în timpul diferitelor infecții grave. Dacă clinicienii sunt preveniți din timp, atunci pot avea șanse mai mari de a salva viața unui pacient.

University of Texas at Dallas

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s