Manșon robotizat moale pentru tratamentul limfedemului

Cercetătorii de la University of Waterloo din Canada au creat un manșon robotizat moale pentru a trata limfedemul. Afecțiunea implică acumularea de lichid în țesuturi din cauza deteriorării sistemului limfatic. Acest manșon portabil combină un controler microfluidic și componente robotice moi care aplică compresie pe braț pentru a reduce și controla acumularea de fluid. Componentele mici evită necesitatea unei pompe staționare pentru a umfla manșonul și permit utilizarea fără legături în timpul activităților obișnuite.

Limfedemul afectează adesea pacienții cu cancer de sân, care necesită în mod frecvent îndepărtarea chirurgicală a ganglionilor limfatici de la axilă. Acest lucru poate provoca acumularea de lichid în braț, care se poate umfla semnificativ. În prezent, manșoanele de compresie pot fi utilizate pentru a trata afecțiunea, dar iterațiile curente ale unor astfel de dispozitive necesită de obicei o pompă staționară pentru a umfla manșonul. Un astfel de echipament voluminos și costisitor este imposibil de utilizat pentru perioade lungi de timp, deoarece necesită ca utilizatorul să stea într-un singur loc în timpul utilizării.

Sistemul folosește un dispozitiv microfluidic care conține o serie de canale care oferă diferite grade de rezistență, ceea ce înseamnă că aerul călătorește prin ele mai rapid sau mai lent. Acesta creează o întârziere de timp care controlează umflarea secvenţială a diferitelor baloane în interiorul manşonului, astfel încât materialul purtător împinge secvenţial fluidul în ţesut în sus şi în afara braţului.

Interesant este că tehnologia poate avea și alte aplicații, inclusiv ca și componentă a protezelor pentru amputații de picior inferior. Dacă piciorul unui purtător de proteză se umflă în timpul activității, prizele protetice convenționale nu se pot ajusta, ceea ce poate duce la disconfort și frecare. Cercetătorii cred că robotica moale poate ajuta la a face priza mai adaptabilă și mai confortabilă de purtat.

American Institute of Physics

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s