Implant fără fir pentru terapia fotodinamică anti-cancer

Cercetătorii de la Texas A&M University  au creat un dispozitiv fără fir care urmărește să distrugă celulele tumorale reziduale rămase după rezecția cancerului. Dispozitivul poate fi folosit de către chirurgi pentru a ilumina patul tumoral după rezecție. Funcționează în combinație cu un medicament fotosensibilizant care este administrat înainte de procedură și se acumulează în celulele tumorale, făcându-le vulnerabile la efectele letale ale luminii furnizate. Micul dispozitiv poate fi, de asemenea, implantat în corp, potențial pentru a oferi terapie fotodinamică pe termen mai lung și pentru a proteja împotriva recidivei cancerului.

Pentru multe tipuri de cancer, intervenția chirurgicală este tratamentul primar, urmată de chimioterapie suplimentară pentru a ucide orice celule canceroase rămase care nu au fost îndepărtate. Chimioterapia implică efecte secundare destul de severe și, prin urmare, un obiectiv pe termen lung pentru cercetători implică găsirea de alternative mai blânde. Terapia fotodinamică, în care lumina în combinație cu un fotosensibilizant ucide în mod eficient celulele canceroase este o astfel de opțiune.

Această tehnologie își propune să fie un mare pas în calea spre creșterea potențialului clinic al terapiei fotodinamice. „Dispozitivul cu LED implantabil, biocompatibil, miniaturizat, va permite dozarea luminii și PDT-ul care este adaptat răspunsului individual al tumorii”.

Dispozitivul permite cercetătorilor să regleze lungimea de undă a luminii pentru a se potrivi cu exactitate cu spectrul de absorbție al medicamentului fotosensibilizant, sporind eficacitatea tehnicii. Dimensiunea mică și natura wireless a tehnologiei îi permit să fie poziționat optim pentru a afecta celulele canceroase reziduale și ajută la evitarea problemelor de penetrare proastă a țesuturilor ale altor tehnologii fotodinamice.

Texas A&M

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s