Celulă de combustie bazată pe glucoză pentru alimentarea implanturilor medicale

Oamenii de știință de la MIT au creat o celulă de combustibil bazată pe glucoză care este suficient de mică și de puternică pentru a alimenta implanturile medicale folosind zahărul prezent în sângele nostru. Dispozitivul ultrasubțire se bazează pe un material ceramic ca electrolit și pe anozi și catozi de platină. Cercetătorii au reușit să plaseze peste 150 de celule de combustie pe un chip, individual producând o tensiune de vârf de aproximativ 80 de milivolți atunci când o soluție de glucoză a fost trecută peste ele, plasându-le în intervalul cerințelor de putere pentru multe dispozitive implantate.

Tehnologiile medicale implantabile ne atrag către o lume cu totul nouă de monitorizare a sănătății în timp real și tratament avansat. De la diabet la neuromodulație, aplicațiile potențiale sunt aproape nesfârșite. Cu toate acestea, există întotdeauna problema alimentării unor astfel de implanturi.

Bateriile epuizează în cele din urmă, necesitând îndepărtarea și înlocuirea, în timp ce firele care străpung pielea sunt greoaie și prezintă un risc evident de infecție. Tehnologiile de încărcare fără fir sunt o alternativă, dar sunt în mare parte la început de drum și probabil că ar necesita încă un dispozitiv de încărcare extern purtat pe piele.

Această ultimă tehnologie își propune să obțină energie din propriul nostru corp, și în special din glucoza din sângele nostru, evitând nevoia de baterii, fire sau încărcătoare externe. „Glucoza este peste tot în organism, iar ideea este de a recolta această energie ușor disponibilă și de a o folosi pentru a alimenta dispozitivele implantabile”, susține Philipp Simons, cercetător implicat în studiu.

Electrolitul din noile celule de combustie este ceramic și este fabricat folosind un material numit ceria, care are avantajele stabilității mecanice, biocompatibilității și conductivității ionice și este deja utilizat pe scară largă în pilele de combustibil cu hidrogen.

MIT

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s