O echipă de la University of California San Diego a dezvoltat o aplicație pentru smartphone care poate măsura cu precizie modificările dimensiunii pupilei ca o metodă potențială pentru a evalua o varietate de afecțiuni și tulburări neurologice, inclusiv boala Alzheimer și ADHD. Tehnica se bazează pe camerele cu infraroșu pe care smartphone-urile le folosesc pentru recunoașterea facială. Sistemul este simplu de utilizat și ar putea permite oamenilor să participe la diagnosticarea la domiciliu a afecțiunilor diagnosticate anterior în alte moduri.
Modificările în dimensiunea pupilei ca răspuns la diverși stimuli pot dezvălui inclusiv starea cognitivă atunci când sunte efectuate sarcini complexe. Astfel de informații ar putea fi utile în diagnosticarea sau monitorizarea afecțiunilor neurologice, deși acest domeniu este încă la începutul său relativ pentru astfel de aplicații. Cu toate acestea, până în prezent, măsurarea răspunsurilor pupilare a fost posibilă numai folosind echipamente voluminoase și costisitoare într-un spital.
Acest ultim efort tehnologic își propune să facă această tehnică accesibilă tuturor de acasă.

Smartphone-urile conțin o cameră cu infraroșu apropiat, care este de obicei folosită pentru recunoașterea facială, împreună cu o cameră selfie obișnuită. Cercetătorii folosesc ambele camere pentru a efectua pupilometrie. Spectrul de infraroșu apropiat permite camerei să distingă mai ușor între pupilă și irisul înconjurător la niveluri submilimetrice de precizie. Acest lucru poate fi dificil pentru camerele obișnuite, mai ales dacă irisul este de culoare închisă.
Între timp, aplicația folosește camera selfie obișnuită pentru a măsura distanța dintre cameră și fața utilizatorului, permițând sistemului să calculeze diametrul pupilei în milimetri. Măsurătorile pe care le poate obține sistemul sunt comparabile în ceea ce privește acuratețea cu cele obținute folosind un pupilometru.