Aplicația pentru smartphone care calculează riscul genetic al bolii coronariene

Cercetătorii de la Scripps Research Institute din California au dezvoltat o aplicație pentru smartphone care poate calcula riscul genetic al unui utilizator de boală coronariană. Aplicația poate importa informații genetice de la un serviciu de testare genetică utilizat în mod obișnuit și poate oferi o evaluare personalizată a riscului bolii coronariene. În testele de până acum, utilizatorii care au primit o notificare cu privire la un risc ridicat de boală coronariană au avut mai multe șanse să caute tratament, cum ar fi administrarea de statine pentru a reduce colesterolul. Cercetătorii speră că sistemul se va dovedi a fi un instrument util în alertarea oamenilor cu privire la riscul pe care îl au și să le ofere un stimul pentru a căuta tratament.

Boala coronariană aruncă o umbră uriașă asupra sănătății publice. În S.U.A., aproape jumătate dintre bărbații cu vârsta cuprinsă între 45-65 de ani au un risc intermediar de boală coronariană, dar mulți pot fi complet ignoranți de acest lucru. Creșterea gradului de conștientizare și transpunerea acestui lucru în acțiune sub forma pacienților care își gestionează colesterolul în mod corespunzător ar putea avea beneficii uriașe în reducerea bolilor cardiovasculare.

Unii oameni au o predispoziție genetică de a acumula plăci lipidice în artere, crescând riscul unui atac de cord. Din fericire, testarea genetică devine din ce în ce mai frecventă, iar acest lucru ar trebui să ajute la alertarea acestor persoane asupra riscului pe care îl au și asupra necesității de a lua măsuri preventive sub formă de modificări ale stilului de viață și intervenție farmacologică.

Până acum, echipa Scripps a investigat 721 de persoane care au folosit aplicația pentru a-și calcula riscul genetic de apariție a bolii coronariene și apoi i-au urmărit un an mai târziu pentru a vedea dacă rezultatele le-au schimbat abordarea față de tratament.

Scripps Research Institute

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s