Deget artificial cu simț tactil îmbunătățit

Cercetătorii de la University of Bristol din Marea Britanie au creat un vârf de deget imprimat 3D care este conceput pentru a fi utilizat de roboți sau ca și componentă a protezelor robotizate. Structura imită papilele dermice găsite în pielea umană, sub formă de mici umflături prezente între derm și epidermă, importante în atingerea tactilă. În vârful degetului imprimat, papilele sunt create dintr-o plasă imprimată 3D de structuri asemănătoare unor ace care se află sub un strat flexibil de „piele”, iar deplasarea și viteza lor de mișcare informează robotul despre obiectele pe care le atinge. Până acum, s-a demonstrat că vârfurile degetelor artificiale imită pielea umană atunci când vine vorba de înregistrări neuronale artificiale.

Vârfurile degetelor ne oferă măsurători extrem de sensibile ale caracteristicilor suprafeței pe care o atingem și ne permit să aplicăm cantitatea corectă de forță pentru a manipula un anumit obiect în mod corespunzător. Astfel de complexități sunt importante pentru cercetătorii care încearcă să imite corpul, cum ar fi cei care creează proteze robotizate sau alte dispozitive de prindere robotizate.

În prezent, roboții și protezele robotizate au o înțelegere destul de limitată asupra prinderilor delicate și a manipulării obiectelor. Aplicarea cantității corecte de forță poate fi o sarcină dificilă atunci când degetele robotului nu pot simți cu adevărat ceea ce vine în contact. Acest deget imprimat 3D imită pielea umană într-un efort de a-și îmbunătăți abilitățile de detectare.

Pentru a imita papilele dermice găsite în pielea umană, cercetătorii au folosit o imprimantă 3D care poate amesteca materiale tari și moi pentru a crea structuri complexe. Aceștia au comparat înregistrările neuronale artificiale obținute din vârful degetului cu date neuronale reale pentru a evalua cât de aproape este vârful degetului artificial de lucrul real.

University of Bristol

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s