Cercetătorii de la University of Illinois Chicago au dezvoltat o metodă pentru a crea structuri de biocerneală imprimate 3D, încărcate cu celule, care își pot schimba forma în timp, la fel ca țesuturile din organism. Încorporarea moleculelor reticulare în hidrogelurile imprimate, dintre care unele sensibile la lumină UV, permite construcțiilor să sufere modificări ale formei, după imprimare. Tehnica ar putea ajuta oamenii de știință să modeleze dezvoltarea țesuturilor care suferă, de asemenea, modificări de formă ca răspuns la stimuli externi, cum ar fi osul sau cartilajul, sau în timpul vindecării și dezvoltării. Aceștia au numit tehnica „imprimare 4D”, a patra dimensiune fiind reprezentată de schimbările morfologice de-a lungul timpului.
Imprimarea 3D le permite cercetătorilor să imprime forme complexe care constau dintr-o cerneală biocompatibilă și celule încapsulate. Tehnica este foarte promițătoare în crearea de înlocuiri pentru țesuturi sau chiar organe. Această ultimă dezvoltare le permite cercetătorilor să creeze forme 3D care suferă modificări de formă preprogramate mai târziu.
Acestea pot fi proiectate să se producă automat în timp sau la cerere și implică încorporarea atentă a gradienților de molecule reticulare care leagă structura împreună la nivel molecular, rezultând modificări previzibile de formă. Biocerneala constă din microgeluri în formă de fulgi care au fost strâns împachetate împreună, iar cercetătorii au încorporat, de asemenea, celule vii și molecule reticulare sensibile la lumină în structurile imprimate.