Sondă optică care măsoară aciditatea plăcii dentare

O echipă de la Universitatea din Washington a dezvoltat o sondă optică care poate detecta aciditatea plăcii dentare. Aciditatea creată de bacteriile din interiorul plăcii cauzează carii, iar cunoașterea zonelor dinților care sunt deosebit de acide ar putea ajuta stomatologii să prezică unde este probabil să apară carii. Cunoștințele ar putea ajuta la schimbarea practicilor de igienă orală, cum ar fi periajul în zonele cu risc ridicat. Mai mult, noul dispozitiv oferă o măsurare cantitativă a sănătății orale generale, care poate oferi medicilor stomatologi și altor clinicieni o modalitate ușoară de a diagnostica și de a urmări anumite afecțiuni.

Placa dentara conține o mulțime de bacterii care produc acid atunci când interacționează cu zahărul din alimente. Acest acid este cel care provoacă coroziunea suprafeței dintelui și în cele din urmă a cariilor. Deci, dacă putem capta informații despre activitatea acidă, ne putem face o idee despre modul în care bacteriile cresc în biofilmul dentar sau placă.

Noua tehnologie se bazează pe fluorescență pentru a măsura nivelurile locale de aciditate în și în jurul dinților.

Actuala iterație a dispozitivului este un prototip, iar cercetătorii încă încearcă să își dea seama cum poate fi cel mai util atât pacienților, cât și stomatologilor. Un aspect implică educația, în care un stomatolog poate arăta pacientului în timp real care zone ale gurii sunt expuse riscului ridicat sau dacă sunt la un risc general ridicat din cauza igienei orale proaste sau a unei diete cu zahăr.

University of Washington

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s