Cercetătorii de la Universitatea Linköping din Suedia au creat neuroni și sinapse artificiale folosind tranzistori electrochimici organici care pot fi imprimați pe folie de plastic. Structurile imprimate pot conduce atât electronii, cât și ionii, ajutându-i să imite potențialele de acțiune generate în neuronii biologici. Până acum, echipa suedeză a integrat neuronii artificiali într-un organism viu, în acest caz o plantă carnivoră și a arătat că aceștia pot activa mecanismul de închidere al capcanei sale cu frunze, chiar dacă o insectă nu a aterizat înăuntru. Tehnologia se poate dovedi foarte utilă pentru o varietate de aplicații medicale, inclusiv o mai bună integrare și control al protezelor robotizate și al tehnologiilor neuromodulatoare implantabile.
Tehnologia în cauză constă din circuite electrochimice organice care pot fi imprimate pe un substrat din plastic. Structurile pot conduce atât ionii și electronii, cât și sarcinile pozitive și negative, permițându-le să imite potențialele de acțiune generate de neuroni.
„Am dezvoltat neuroni pe bază de ioni, similari cu ai noștri, care pot fi conectați la sisteme biologice”, a spus un cercetător implicat în studiu. „Semiconductorii organici au numeroase avantaje – sunt biocompatibili, biodegradabili, moi și formabili.”
„Am ales capcana pentru muște Venus, astfel încât să putem arăta clar cum putem conduce sistemul biologic cu sistemul organic artificial și să îi facem să comunice în aceeași limbă”, a spus Simone Fabiano, un cercetător implicat în studiu.
Cercetătorii speră că tehnologia ar putea îmbunătăți dispozitivele medicale în care este necesară o comunicare strânsă între dispozitiv și sistemul nervos, cum ar fi protezele robotizate sau dispozitivele neuromodulatoare.