Plasturele cu ultrasunete care monitorizează fluxul sanguin

Cercetătorii de la Universitatea din California San Diego au creat un plasture cu ultrasunete care poate măsura fluxul de sânge în vase adânci de până la 14 cm în interiorul corpului. Plasturele elastic poate fi aplicat pe piele și poate ajuta medicii să monitorizeze și să diagnosticheze diferite afecțiuni, inclusiv blocaje care ar putea provoca un infarct. Plasturele conține o serie de traductoare cu ultrasunete care pot măsura fluxul de sânge din vasele de sub acesta, iar fasciculul de ultrasunete poate fi, de asemenea, direcționat pentru a evalua vasele care se află în apropiere.

Monitorizarea fluxului sanguin în anumite vase poate ajuta clinicienii să diagnosticheze diferite boli cardiovasculare. De exemplu, măsurarea modificărilor fluxului sanguin în artera carotidă ar putea indica prezența riscului de accident vascular cerebral și poate ajuta la inițierea tratamentului înainte de apariția unui accident vascular cerebral. Cu toate acestea, tehnologia actuală pentru măsurarea precisă a fluxului sanguin poate fi incomodă, invazivă, necesitând un tehnician calificat să folosească o sondă cu ultrasunete pentru a investiga vasul țintă.

Dispozitivul flexibil conține o grilă de traductoare cu ultrasunete, încorporate într-un polimer elastic. Traductoarele pot fi controlate pentru a se activa împreună, permițând cercetătorilor să investigheze vasele cu adâncimi până la 14 cm sub piele. Într-un alt mod, traductoarele se vor activa în momente diferite, determinând direcționarea fasciculului de ultrasunete, ceea ce permite utilizatorului să investigheze vasele care nu se află direct sub plasture.

Până acum, cercetătorii au testat plasturele și au demonstrat că este la fel de precis ca un dispozitiv comercial cu ultrasunete. În prezent, dispozitivul este legat de fire care oferă energie, dar echipa de cercetare speră să dezvolte o versiune wireless în viitor.

University of California San Diego

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s