Cercetătorii de la Universitatea Linköping din Suedia și de la Universitatea Okayama din Japonia au dezvoltat un microrobot care își schimbă forma și care poate auto-crea un material asemănător osului în condițiile potrivite. Materialul electroactiv răspunde la curentul electric de joasă tensiune și își schimbă volumul și forma, permițând cercetătorilor să preprogrameze mișcările specifice și să ghideze arhitectura rezultată. Tehnologia ar putea fi utilă în stimularea vindecării osoase, în special în fracturile problematice.
Căutarea și dezvoltarea de biomateriale care pot stimula și facilita creșterea osoasă continuă, fracturile care nu se vindecă reprezentând o sursă majoră de morbiditate a pacientului.
Tehnologia constă dintr-o bază de hidrogel de alginat. Pe de o parte, cercetătorii au creat un polimer electroactiv care își schimbă volumul atunci când se aplică o tensiune scăzută, determinând gelul să se îndoaie într-o direcție specifică. Pe cealaltă parte a gelului, cercetătorii au fixat biomolecule din celulele care sunt implicate în dezvoltarea oaselor. Când biomoleculele întâlnesc mediul corect din interiorul corpului, începe să se mineralizeze și să se rigidizeze, creând o schelă care va permite creșterea osului suplimentar.
Cercetătorii au demonstrat conceptul, prin scufundarea materialului în mediul de cultură celulară, care își propune să imite mediul pe care celulele îl întâlnesc în organism. Calciul și fosforul din mediul de cultură au stimulat biomoleculele să înceapă să se întărească și să se mineralizeze.
Cercetătorii speră că pot dezvolta materialul până la punctul în care ar putea fi manevrat cu succes în interiorul corpului pentru a repara fracturile.