Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au dezvoltat și au testat cu succes Smart Tissue Autonomous Robot (STAR), un robot chirurgical cu auto-ghidare care poate efectua proceduri laparoscopice dificile în chirurgia gastrointestinală. Robotul își poate ajusta planul chirurgical în timp real, așa cum ar face un chirurg uman, ajutându-l să se adapteze la condițiile în schimbare în timpul intervenției chirurgicale. Cercetătorii speră că o astfel de tehnologie poate permite fiecărui pacient să se bucure de potențialul pentru rezultate chirurgicale optime, indiferent de abilitățile și experiența chirurgicală disponibile.
Sistemul încorporează un sistem avansat de imagistică care îi permite să vizualizeze cu ușurință câmpul chirurgical și, de asemenea, utilizează instrumente de sutura personalizate care îi permit să efectueze proceduri deosebit de complicate. Aceasta include anastomoza intestinală, în care două capete ale unui intestin sunt unite, cu un potențial imens pentru evenimente adverse riscante sub formă de scurgeri intestinale, dacă procedura nu este efectuată corect.
„Descoperirile noastre arată că putem automatiza una dintre cele mai complicate și delicate sarcini din chirurgie: reconectarea a două capete ale unui intestin”, a susținut unul din cercetători. „STAR a efectuat procedura la patru animale și a produs rezultate semnificativ mai bune decât oamenii care efectuează aceeași procedură.”
Cercetătorii speră că tehnologia poate ajuta la deschiderea drumului către tehnologii robotice chirurgicale autonome, cu multiple beneficii pentru pacienți.
„Anastomoza robotică este o modalitate de a se asigura că sarcinile chirurgicale care necesită o mare precizie și repetabilitate pot fi efectuate cu mai multă acuratețe și precizie la fiecare pacient, independent de abilitățile chirurgului”, susțin cercetătorii.