Cercetătorii de la University of Bath din Marea Britanie au dezvoltat un test EEG pentru boala Alzheimer. Tehnica implică măsurarea undelor cerebrale folosind un dispozitiv EEG în timp ce o persoană urmărește un ecran cu o serie de imagini intermitente. În doar două minute, testul cuantifică capacitatea unei persoane de a diferenția imaginile în funcție de faptul dacă a văzut una dintre ele anterior. Testul ar putea permite diagnosticarea precoce a bolii Alzheimer, permițând un tratament precoce și rezultate mai bune.
Se crede că boala Alzheimer este motivul de bază pentru aproximativ 60% din cazurile de demență, iar numărul de pacienți va crește odată cu îmbătrânirea populației, condiția fiind foarte dificilă pentru cei care se confruntă cu aceasta. Diagnosticul precoce ar putea ajuta, permițând oamenilor să acționeze devreme pentru a reduce progresia bolii.
Cercetătorii și-au numit tehnologia „Fastball EEG” și susțin că ar putea schimba modul în care diagnosticăm Alzheimer în stadiile sale incipiente, reducând eventual timpul până la diagnosticare cu până la cinci ani. Identificarea și tratarea mai devreme a bolii Alzheimer ar putea duce la beneficii pe termen mai lung pentru pacienți, care ar putea fi capabili să mărească perioada de timp înainte ca boala să progreseze.

Cercetătorii au comparat tehnica lor cu măsurătorile de rutină a tensiunii arteriale la care oamenii sunt supuși la vârsta mijlocie, permițând modificarea stilului de viață sau tratamentul medicamentos pentru a atenua orice problemă. Aceștia plănuiesc un studiu amplu al sistemului la persoanele cu deficiențe cognitive ușoare, care poate fi un semn precoce al bolii Alzheimer.
