Restabilirea mișcării și a funcției după un accident vascular cerebral poate fi o provocare și poate necesita o reabilitare extinsă, care este costisitoare și necesită timp. Tehnologia de reabilitare avansează și o serie de sisteme ar putea fi în curând disponibile pentru a ajuta terapeuții fizici să efectueze reabilitarea mai ușor. Un astfel de dispozitiv este un robot de reabilitare, care ar putea ghida și asista mișcările brațului cuiva, de exemplu, în timpul reabilitării.
Cercetătorii de la Shibaura Institute of Technology din Japonia au dezvoltat un algoritm de control pentru roboții de reabilitare care asigură că aceștia se mișcă în mod natural în timpul sesiunilor de dezintoxicare. Sistemul de control ține cont de unghiurile pe care articulațiile unui braț uman le fac în mod natural în timp ce efectuează diverse activități și nu va lăsa robotul să încerce să îndoaie articulațiile într-un mod nenatural. Algoritmul reduce complexitatea și numărul de calcule necesare pentru a asigura mișcări sigure și acceptabile pentru astfel de roboți.

Cu toate acestea, este important ca astfel de roboți să funcționeze previzibil și în siguranță. Mișcarea unui braț într-o poziție nenaturală poate provoca disconfort sau chiar răni, în special la cineva cu mobilitate limitată, pentru început.
Până acum, cercetătorii japonezi au antrenat algoritmul pentru a desfășura două activități esențiale pentru viața de zi cu zi – a bea un pahar cu apă și spălatul pe dinți.
