Senzor electronic fără fir pentru monitorizarea sănătății oaselor

Inginerii și specialiștii în ortopedie de la University of Arizona au construit un senzor fără fir ultra-subțire, conceput pentru a monitoriza sănătatea oaselor pe perioade lungi de timp. Dispozitivul fără baterie este destinat să măsoare o varietate de parametri fiziologici, cum ar fi temperatura și încordarea osoasă, și ar putea fi util pentru pacienții cu osteoporoză sau pentru a monitoriza vindecarea și a ghida reabilitarea după o fractură. Dispozitivul este fixat pe suprafața osului folosind un adeziv de calciu, care încurajează osul să crească și să fuzioneze cu suprafața dispozitivului pentru implantare pe termen lung.

În prezent, este dificil să știi cu exactitate cum se vindecă un os. Răspunsurile fiziologice pot varia de la pacient la pacient, ceea ce face dificil tratamentul personalizat. Înțelegerea modului în care un os se vindecă și a răspunsului la tratament ar putea ajuta la ghidarea tratamentului, astfel încât să fie la maximum eficient și să evite orice efecte secundare nedorite, deschizând calea pentru o îngrijire medicală ortopedică mai personalizată.

„Cu această interfață, practic ai un computer pe oase. Această platformă tehnologică ne permite să creăm instrumente de investigație pentru ca oamenii de știință să descopere cum funcționează sistemul musculo-scheletic și să utilizeze informațiile adunate pentru a beneficia de recuperare și terapie.”, a susținut Philipp Gutruf, un cercetător implicat în studiu.

Dispozitivul este destinat să monitorizeze sănătatea oaselor pe perioade lungi și ar putea fi deosebit de util pentru pacienții care prezintă un risc crescut de refracturi și probleme osoase, cum ar fi cei cu osteoporoză. Tehnologia ar putea ajuta, de asemenea, cu deciziile clinice, cum ar fi îndepărtarea plăcilor sau a șuruburile dintr-un os.

Dispozitivul a fost conceput pentru a fi foarte subțire (aproximativ la fel de gros ca o foaie de hârtie), astfel încât să se poată întinde pe os, fără a irita mușchii. Tehnologia fără baterie se bazează pe comunicarea în câmp apropiat, pentru a obține energie și a comunica cu dispozitive externe, cum ar fi un smartphone.

University of Arizona

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s