O echipă de oameni de știință de la Universitatea Purdue a creat un plasture cu microace care poate furniza oxigen și agenți bactericizi rănilor cronice.
Biofilmele bacteriene care se formează peste rănile care nu se vindecă, cum ar fi ulcerul piciorului, reprezintă o barieră în calea tratamentului de succes. Astfel de răni sunt de obicei hipoxice și bacteriile din interiorul lor sunt protejate de antibiotice în structura biofilmului. Această ultimă tehnologie este concepută pentru a pătrunde neinvaziv astfel de biofilme pentru a furniza peroxid de calciu, rezultând acțiune bactericidă și generare de oxigen în rană.
Anumite populații de pacienți, cum ar fi cei cu diabet, sunt deosebit de predispuse la dezvoltarea unor astfel de răni și, odată stabilite, pot fi foarte dificil de tratat. Dacă tratamentul este nereușit sau întârziat, astfel de răni pot progresa, ducând potențial la sepsis și/sau amputarea membrelor.
Această tehnologie cu microac este concepută pentru a pătrunde în biofilm, oferind tratamente direct în rana infectată.
În prezent, clinicienii debridează de obicei astfel de răni pentru a îndepărta stratul de biofilm. Cu toate acestea, poate fi o acțiune foarte dureroasă și poate afecta, de asemenea, țesutul sănătos.
Până acum, cercetătorii au testat tehnologia pe mostre de țesut și au descoperit că plasturele ar putea ucide bacteriile responsabile de biofilmele rănilor și, de asemenea, pare să producă foarte puțină moarte celulară în celulele umane, sugerând că acestea sunt citocompatibile.