Textile robotizate pentru controlului mușchilor respiratori

Cercetătorii de la MIT, alături de colaboratori de la Universitatea Uppsala și KTH Royal Institute of Technology din Suedia, au dezvoltat un „textil robotic” care constă dintr-o serie de fibre care pot fi acționate. Actuatoarele din fibră sunt alimentate cu aer comprimat și pot efectua o gamă impresionantă de mișcări. Îmbrăcămintea realizată folosind astfel de fibre pot simți modul în care sunt întinse și comprimate și pot oferi feedback tactil în același timp. Deși aceste țesături au o multitudine de utilizări, cercetătorii propun inițial că tehnologia ar putea ajuta pacienții să-și recupereze tiparele de respirație după intervenții chirurgicale sau boli respiratorii precum COVID-19.

Sistemul constă din fibre subțiri, flexibile, cu un miez fluid care poate conține fie aer, fie un lichid care poate fi comprimat sau eliberat pentru a acționa fibrele, făcându-le astfel să acționeze ca fibre musculare artificiale. Flexibilitatea și profilul mic al fibrelor le permite să fie cusute sau țesute, iar structurile lor subțiri conțin senzori care pot detecta cât de mult se întind fibrele în timpul mișcării.

Fibrele pot răspunde foarte repede și pot oferi rapid feedback tactil în timpul utilizării. Cu toate acestea, rafinarea controlului mușchilor respiratori ar fi utilă și pentru cei care se confruntă cu dificultăți respiratorii din cauza unei intervenții chirurgicale sau a consecințelor unei boli respiratorii precum COVID-19. Într-adevăr, hainele ar putea fi utile pentru o mare varietate de aplicații de antrenament muscular pentru reabilitare.

În următorii pași, cercetătorii doresc să miniaturizeze sistemul care furnizează aer comprimat și componentele electrice ale sistemului, crescând în același timp lungimea potențială a fibrelor fabricate.

MIT

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s