Cercetătorii de la Technical University of Munich din Germania au dezvoltat un sistem de telemedicină pentru pacienții cu risc crescut de COVID-19 care se izolează acasă. Sistemul constă dintr-un senzor de ureche care monitorizează o varietate de parametri fiziologici, inclusiv ritmul cardiac, respirația, saturația oxigenului și temperatura corpului. Proiectul implică, de asemenea, clinicieni care sună zilnic pentru a se asigura de starea pacientului. Este posibil ca pacienții să nu-și dea seama că starea lor de sănătate se înrăutățește, iar sistemul de telemedicină își propune să alerteze clinicienii din timp, permițându-le să intervină mai devreme.
Virusul COVID-19 poate fi deosebit de periculos pentru anumiți pacienți cu risc crescut, inclusiv pacienții vârstnici și cei cu condiții de sănătate preexistente specifice. Cu toate acestea, nu există suficient spațiu sau resurse în unitățile de asistență medicală pentru ca medicii să monitorizeze îndeaproape fiecare pacient cu risc ridicat. În practică, majoritatea pacienților cu risc crescut se izolează acasă și apelează la medic, dacă starea lor se agravează.
Cu toate acestea, starea de sănătate a pacienților poate începe să se se înrăutățească, fără ca aceștia să observe și, până când își dau seama că ceva nu este în regulă, șansa unui tratament timpuriu de salvare a vieții ar putea fi ratată. Pentru a aborda acest lucru, acești cercetători au dezvoltat un sistem de monitorizare la distanță care poate urmării anumite variabile fiziologice pentru a observa progresia bolii la pacienții cu COVID-19 care se autoizolează acasă.
Noul sistem constă dintr-un mic senzor care este purtat în spatele urechii, la fel ca un aparat auditiv. Dispozitivul monitorizează ritmul cardiac, respirația, saturația oxigenului și temperatura corpului și trimite aceste date la un centru de telemedicină dintr-un spital din apropiere la fiecare cincisprezece minute. Clinicienii pot apela pacienții zilnic, pentru a se asigura de starea acestora, dar dacă observă o deteriorare bazată pe datele senzorilor, atunci pot lua măsuri, recomandând spitalizarea imediată.

Până în prezent, cercetătorii au testat tehnologia la 150 de pacienți cu risc crescut de COVID-19 din Germania, aproximativ 1 din 8 pacienți necesitând spitalizare. Interesant este faptul că majoritatea acestor pacienți nu își dăduseră seama că starea lor se înrăutățise atunci când medicii i-au sunat pentru a le propune spitalizarea.
