Compania Luminopia a dezvoltat Luminopia One, un sistem de conținut vizual care are ca scop tratarea ambliopiei, cunoscută și sub numele de „ochiul leneș”, la copiii mici. Afecțiunea este cauzată de deficite neurologice care afectează de obicei vederea la un ochi.
În prezent, afecțiunea este tratată folosind ochelari corectori, plasturi pentru ochi sau picături pentru ochi, din care niciunul dintre copiii mici nu este mare fan. Sistemul Luminopia One este diferit și implică copiii care poartă o cască standard de realitate virtuală, prin intermediul căreia se uită la emisiuni TV sau filme timp de o oră pe zi. Sistemul oferă imagini diferite fiecărui ochi, forțând ochii să lucreze mai bine împreună.
Ambliopia este cunoscută mai frecvent în limbajul uzual ca „ochiul leneș” și reprezintă o performanță slabă a unuia din ochi, în ciuda corecției optice, mai precis a ochelarului. O persoană cu un asemenea diagnostic, vede de regulă normal cu un ochi, și mai puțin decât acest „normal” cu celălalt ochi.
Sistemul își propune să fie distractiv pentru copii și, prin urmare, să le sporească respectarea tratamentului.
Ambliopia este cea mai frecventă cauză de pierdere a vederii la copii și adulți tineri, afectând 3% din această populație la nivel mondial. Ambliopia este de fapt caracterizată prin deficite neurologice în cortexul vizual care duc la o viziune mai proastă la un ochi. Fără un tratament adecvat, ambliopia poate duce la pierderea permanentă a vederii și poate crește riscul de orbire. Este adesea diagnosticat la copii mici, cu vârste cuprinse între 4 și 7 ani.
Luminopia One reduce contrastul imaginilor video prezentate la ochiul mai puternic și suprapune măști dicoptice pe imaginile video prezentate, promovând o utilizare mai slabă a ochilor și încurajând creierul pacienților să combine aportul de la ambii ochi. Această abordare binoculară unică a tratamentului este unul dintre avantajele cheie ale dispozitivului, în comparație cu modalitățile actuale.
