Cercetătorii de la University of Freiburg din Germania au dezvoltat un cip care poate măsura nivelurile de antibiotice în respirație, deschizând potențial calea pentru testarea rapidă a antibioticelor la punctul de îngrijire. Atingerea nivelurilor corecte de antibiotice în organism este crucială pentru tratarea eficientă a infecțiilor și evitarea efectelor secundare ale medicamentului sau pentru dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice. Cipul permite testarea rapidă și neinvazivă a antibioticelor, permițând potențial terapia personalizată cu medicamente.
Rezistența antimicrobiană reprezintă o problemă în creștere și își datorează proliferarea utilizării incorecte a antibioticelor. Dacă sunt administrați la o doză prea mică, microbii rezistenți pot supraviețui și prolifera, contribuind la eșecul tratamentului și la rezistența la antibiotice. Dacă doza este prea mare, atunci efectele secundare ale medicamentului pot fi o problemă. Cu toate acestea, simpla administrare a dozei „corecte” este dificilă, deoarece fiecare pacient răspunde diferit, diferențele interindividuale în metabolism contribuind potențial la concentrații drastic diferite ale unui antibiotic administrat care ajunge și rămâne în sânge.
Cel mai bun mod de a personaliza terapia cu antibiotice este măsurarea directă a nivelului de medicament din organism după administrarea unei doze și apoi ajustarea dozei după cum este necesar pentru a menține nivelurile de medicament într-o fereastră terapeutică optimă. Cu toate acestea, există o lipsă de tehnici care să permită testarea rapidă și neinvazivă a antibioticelor.
Cipul microfluidic conține proteine, care sunt fixate pe un film de polimer. Antibioticul dintr-o probă de respirație se leagă de proteine, generând o schimbare a curentului electric.
