Cercetătorii de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign au dezvoltat un senzor care poate detecta rapid un virus dintr-o probă. De asemenea, poate identifica dacă particulele virale sunt încă infecțioase. Până în prezent, cercetătorii au testat tehnologia pentru a detecta adenovirusul uman și SARS-CoV-2. Poate oferi un răspuns între 30 de minute și două ore și folosește aptameri ADN și tehnologie nanopore pentru a detecta particulele virale infecțioase.
Testarea PCR a fost piatra de temelie a monitorizării bolii în timpul pandemiei COVID-19. Testul este extrem de sensibil, dar nu discriminează între particulele virale active și infecțioase și particulele „moarte” care nu prezintă niciun risc de transmitere a bolii. În anumite cazuri, oamenii vor da rezultate pozitive pentru COVID-19 mult timp după ce boala lor a trecut.
Acest ultim test permite cercetătorilor să sondeze rapid o probă pentru a detecta particule infecțioase. În afară de testarea probelor de la pacienți, sistemul îi poate ajuta pe cercetători să excludă sau să elimine rapid diverse tehnici de dezinfecție, pe baza efectului lor asupra particulelor virale.
„Starea infectivității este o informație foarte importantă care ne poate spune dacă pacienții sunt contagioși sau dacă funcționează o metodă de dezinfecție a mediului”, a spus Ana Peinetti, cercetător implicat în studiu. „Senzorul nostru combină două componente cheie: molecule ADN foarte specifice și tehnologie nanopore extrem de sensibilă. Am dezvoltat aceste molecule ADN extrem de specifice, numite aptameri, care nu numai că recunosc virușii, dar pot diferenția și starea de infectivitate a virusului. ”
