Cercetătorii de la Universitatea Duke au creat un scaner ocular robotizat care poate detecta semne ale mai multor boli oculare, inclusiv glaucomul și retinopatia diabetică. Sistemul include mai multe camere 3D care urmăresc locația pacientului, care trebuie doar să stea în fața robotului, în timp ce un braț robotic scanează ochii pacientului. În mai puțin de un minut, sistemul produce imagini la fel de clare ca cele obținute prin tehnologiile utilizate în prezent, care necesită ca un pacient să folosească un suport pentru cap și bărbie, pentru a evita orice mișcare a capului.
În prezent, tehnicienii foarte pregătiți pot identifica diverse boli oculare folosind tomografia cu coerență optică (OCT). Această tehnică solicită, de asemenea, ca pacientul să-și așeze capul într-un suport staționar pentru cap și bărbie, pentru a se asigura că nu se mișcă și nu interferează cu scanarea ochilor. Scanarea în sine implică un fascicul de lumină și analizarea acestuia pentru a deduce prezența diferitelor boli.
Inima sistemului este reprezentată de un braț robotizat, care este ghidat de două camere 3D și care identifică locul în care se află pacientul. Brațul robotizat scanează rapid ochii pacientului, necesitând mai puțin de un minut pentru scanare, dar nu face niciun contact fizic cu pacientul în timpul scanării.
