Mână protetică gonflabilă, cu simț tactil

Cercetătorii de la MIT și Universitatea Jiao Tong din Shanghai au creat o mână robotică, de costuri reduse. Dispozitivul include componente gonflabile și pneumatice, ceea ce îl face ușor și ieftin. În mod interesant, mâna este echipată cu senzori și oferă un feedback tactil pe măsură ce utilizatorii interacționează cu obiecte. Cercetătorii speră că tehnologia ar putea duce la dispozitive neuroprotetice accesibile și viabile, în special pentru persoanele amputate din regiunile cu venituri mici ale lumii.

Astfel de dispozitive pot detecta intenția unui utilizator pe baza activității sale musculare sau neuronale la interfața dintre membrul rezidual și dispozitiv. Folosind aceste date, protezele mecanice pot răspunde în consecință, permițând o gamă largă de mișcări și activități.

Cu toate acestea, până în prezent, astfel de dispozitive au un cost masiv. De asemenea, pot fi destul de grele ca urmare a componentelor lor metalice și a motoarelor care le alimentează. Această nouă tehnologie se dorește a fi o alternativă ușoară și ieftină la astfel de dispozitive. Componentele acestei noi mâini robotizate costă aproximativ 500 de dolari, ceea ce îl face mult mai accesibil, iar întregul dispozitiv cântărește doar o jumătate de kilogram.

Mâna protetică constă dintr-o palmă imprimată 3D și cinci degete gonflabile. Degetele conțin segmente de fibre care acționează ca „oase”, iar un sistem pneumatic permite degetelor să se flexeze și să se îndoaie destul de precis. Dispozitivul poate efectua o serie de mișcări prestabilite și folosește senzori de electromiografie pentru a conecta membrul rezidual al utilizatorului la proteză și pentru a se asigura că mișcările se bazează pe intenția utilizatorului.

În mod surprinzător, sistemul încorporează și feedback tactil. Acest lucru se întâmplă prin intermediul senzorilor de presiune de pe fiecare vârf al degetelor protezei, care se conectează cu membrul rezidual, permițând utilizatorului să simtă unde și câtă presiune este exercitată pe fiecare deget. În prezent, sistemul încorporează patru tipuri predefinite de înțelegere, dar cercetătorii speră să extindă acest repertoriu.

MIT

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s