Cateter navigabil în vasele de sânge cu tortuozități din creier

O echipă de la Universitatea din California San Diego a inventat o modalitate de a face catetere orientabile care pot naviga mai precis în arhitectura sinuoasă a vasculaturii creierului. Dispozitivul a fost bioinspirat de structurile delicate găsite în natură, inclusiv picioarele insectelor, și folosește principiile din robotica moale pentru a crea un sistem hidraulic de direcție, care este încastrat într-un mic cateter din cauciuc siliconic.

Anevrismele intracraniene, în aproximativ 25% din cazuri, pot fi inoperabile din cauza locației lor inaccesibile în vasculatura sinuoasă a creierului.

În prezent, clinicienii folosesc un fir de ghidare cu vârf curbat pentru a avansa prin vasculatură, de la artera femurală până la artera cerebrală în care se află anevrismul. Cu toate acestea, tehnologia nu este întotdeauna optimă, chiar și pentru anevrisme care sunt teoretic accesibile. Din păcate, când firul de ghidare este îndepărtat pentru a permite începerea tratamentului, pot apărea probleme. „Odată recuperat firul de ghidare, cateterul va reveni la forma sa nativă, adesea dreaptă, ducând la pierderea accesului la patologie”, susține dr. Jessica Wen, cercetător implicat în studiu.

Într-o schimbare de abordare, această ultimă tehnologie permite chirurgului să direcționeze vârful printr-un controler portabil care este comprimat pentru a manipula un sistem hidraulic în interiorul dispozitivului.

University of California San Diego

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s