Fibrele cu nanotuburi de carbon permit hainelor să monitorizeze starea de sănătate

Cercetătorii de la Universitatea Rice au reușit să creeze fibre flexibile cu nanotuburi de carbon care pot fi încorporate în îmbrăcăminte pentru a funcționa ca monitoare de sănătate. Noul fir este extrem de conductiv, fiind lavabil și puternic, permițându-i să funcționeze ca o componentă discretă a îmbrăcămintei. Până în prezent, cercetătorii au încorporat fibrele într-un tricou sport, care poate monitoriza ritmul cardiac și poate obține o electrocardiogramă continuă.

Această ultimă cercetare promite haine inteligente, care vă pot monitoriza sănătatea, discret, pe măsură ce le purtați. Tehnologia se bazează pe nanotuburi de carbon extrem de conductive, care au fost țesute împreună pentru a forma un fir puternic și flexibil care este lavabil, permițând încorporarea pe termen lung în țesături.

Noul fir este suficient de robust și flexibil pentru a fi cusut, permițând cercetătorilor să îl poziționeze acolo unde doresc. Echipa de la Rice University încorporează firele folosind forme în zig-zag pentru a permite materialului să fie întins, fără a se rupe, deoarece țesătura se flexează și se întinde în timpul activității.

Pe lângă faptul că funcționează ca senzori care obțin date de pe pielea unui purtător, fibrele acționează ca electrozi care pot fi atașați la un dispozitiv, cum ar fi un transmițător Bluetooth, permițând transferul de date fără fir către un smartphone.

Rice

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s