Braț protetic cu funcționalitate avansată de la Cleveland Clinic

Cercetătorii de la Cleveland Clinic au dezvoltat un braț bionic avansat care permite utilizatorilor cu amputări ale membrelor superioare să atingă un nivel similar de funcționare cu a persoanelor fără dizabilități. Sistemul încorporează simțul tactil și al mișcării și permite controlul intuitiv al motorului. Acesta este destinat utilizatorilor care au fost supuși unor proceduri vizate de reinervare senzorială și motorie în care neuronii motori și senzitivi sunt redirecționați către piele și mușchii membrului rezidual, permițându-le să comunice cu membrul bionic.

„Am modificat o proteză standard de îngrijire cu acest sistem bionic complex care le permite purtătorilor să-și miște brațul protetic mai intuitiv și să simtă în același timp senzații de atingere și mișcare”, susține Paul Marasco, cercetător implicat în studiu.

Față de protezele robotizate anterioare, noul dispozitiv include și un feedback de mișcare, astfel încât utilizatorii să poată simți senzația brațului care se mișcă prin spațiu. Acest lucru este realizat de mici roboți care vibrează, activând receptori senzitivi kinestezici în mușchii membrului rezidual. De exemplu, utilizatorii au reușit să efectueze sarcini cu noul lor membru bionic fără să-l urmărească, la fel cum ar face cu un braț obișnuit, lucru care a fost dificil pentru utilizatorii de proteze ale membrelor superioare de până acum.

Cleveland Clinic

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s