Țesături inteligente fără baterii pentru monitorizarea stării de sănătate

Cercetătorii de la Universitatea Purdue au dezvoltat o tehnică pentru a crea articole de îmbrăcăminte inteligente care pot recolta energie electrică din rețelele Wi-Fi și undele radio din apropiere într-un proces cunoscut sub numele de cuplare prin rezonanță magnetică. Această putere poate fi apoi utilizată pentru a energiza sistemele electrice, inclusiv monitoarele corpului. Țesăturile sunt hidrofobe, respirabile și complet lavabile la mașină, făcându-le practice pentru utilizarea în viața de zi cu zi.

Multitudinea de dispozitive purtabile deja existente facilitează monitorizarea stării de sănătate în mișcare și, de obicei, poate comunica fără fir cu smartphone-urile. Cu toate acestea, acestea necesită de obicei o baterie care trebuie încărcată sau înlocuită în mod regulat și cu siguranță nu pot fi lavabile. Această tehnologie de ultimă oră estompează linia dintre monitoarele de sănătate purtabile și îmbrăcămintea obișnuită, iar cercetătorii din spatele ei preconizează o zi în care purtăm cu toții „haine inteligente”.

Tehnologia implică coaserea bobinelor omnifobe pe bază de mătase, care recoltează energie și care constau dintr-un compozit de mătase-nanocarbon, în țesături. Cercetătorii, de asemenea, pulverizează țesăturile cu molecule hidrofobe pentru a putea respinge apa. Aceste haine inteligente sunt aproape imposibil de pătat și pot fi utilizate sub apă și spălate în mașinile de spălat convenționale fără a deteriora componentele electronice cusute pe suprafața lor.

Acoperirea nu face ca îmbrăcămintea să fie restrictivă, iar articolele de îmbrăcăminte păstrează flexibilitate și respirabilitate. Un alt aspect pozitiv este scalabilitatea tehnologiei, care poate fi fabricată în instalații de cusut pe scară largă.

Purdue University

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s