Cercetătorii de la MIT au dezvoltat un stent în stil kirigami care poate asigura administrarea localizată a medicamentelor prin proiecții asemănătoare acelor, care apar atunci când stentul este extins. „Spinii” de pe suprafața stentului furnizează microparticule încărcate cu medicament în țesutul înconjurător, permițând eliberarea susținută a medicamentului pentru o perioadă îndelungată. Tehnologia este potrivită pentru administrarea medicamentelor în structurile tubulare, cum ar fi cele găsite în tractul gastro-intestinal, sistemul respirator și vasculatura sanguină.
Tratarea afecțiunilor gastro-intestinale inflamatorii, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale, se efectuează frecvent prin administrarea sistemică a medicamentelor imunosupresoare.
Această ultimă tehnologie poate oferi un răspuns, atât pentru administrarea de medicamente gastro-intestinale, cât și în alte zone în care poate fi plasat un stent. „Această tehnologie ar putea fi aplicată în esență oricărui organ tubular”, a spus Giovanni Traverso, cercetător implicat în studiu.
Stenturile constau dintr-un tub de cauciuc întins, acoperit cu un strat de plastic care conține spini. Acestea apar atunci când stentul este extins de către un actuator.
Stentul este destinat să fie administrat endoscopic, iar apoi se folosește un balon pentru a-l extinde și a-l întinde când ajunge la țesutul țintă. Până în prezent, cercetătorii au testat sistemul la animale și au folosit stentul pentru a elibera budesonidă, un medicament steroid pentru boala inflamatorie intestinală. Cercetătorii au reușit să livreze, să implementeze și să scoată stentul în câteva minute. Microparticulele rămase în urmă au reușit să elibereze budesonidă în mod continuu timp de o săptămână.