Sistem cu inteligență artificială care detectează cancerul de prostată în timpul scanărilor CT de rutină

Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, au creat un sistem cu inteligență artificială care poate identifica cancerul de prostată în timpul scanărilor CT de rutină. De obicei, este dificil să se identifice cancerul de prostată în imaginile CT, iar radiațiile fac CT-ul necorespunzător ca modalitate de screening. Cu toate acestea, dacă bărbații sunt supuși scanărilor abdominale sau pelvine din alte motive, acest ultim sistem poate ajuta la depistarea cancerului de prostată și poate permite clinicienilor să inițieze un tratament precoce.

Cancerul de prostată rămâne o cauză semnificativă a mortalității prin cancer la bărbați. În Australia, unde a fost dezvoltată această tehnologie, cancerul de prostată este responsabil pentru aproximativ 12% din decesele provocate de cancer la bărbați. În timp ce cancerele de prostată cresc de obicei destul de încet, ele trec adesea neobservate ani de zile, ceea ce este regretabil, deoarece tratamentul precoce este un factor semnificativ în rezultatele pozitive.

Cercetătorii australieni și-au instruit software-ul cu inteligență artificială pentru a identifica cancerul de prostată în scanările CT folosind un set de date de scanări ale bărbaților asimptomatici cu și fără cancer de prostată. Identificarea cancerului de prostată într-o scanare CT este de obicei dificilă, chiar și pentru observatorii umani foarte pregătiți, dar sistemul AI a gestionat-o bine.

Până în prezent, sistemul a reușit să identifice rapid semne subtile de creștere canceroasă și a depășit performanța radiologilor care au văzut aceleași imagini.

RMIT

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s