Oamenii de știință de la MIT au dezvoltat nanoparticule noi pentru a detecta cancerul în probele de urină. Pe lângă detectarea prezenței tumorilor, nanoparticulele se pot acumula și la locurile tumorale și pot funcționa ca un agent imagistic, ajutând la identificarea localizării tumorale. Aceste particule multifuncționale ar putea fi foarte utile pentru screening-ul de rutină al cancerului și pentru a ajuta clinicienii să stabilească dacă o tumoare s-a răspândit sau a recidivat.
„Acesta este un senzor cu adevărat larg destinat să răspundă atât tumorilor primare, cât și metastazelor acestora”, susține Sangeeta Bhatia, cercetător implicat în studiu. „Poate declanșa un semnal urinar și, de asemenea, ne permite să vizualizăm unde sunt tumorile.”
Nanoparticulele sunt acoperite cu peptide care pot fi clivate în mod natural de proteaze prezente pe suprafața celulelor canceroase. Aceste peptide clivate ajung în urină pentru a forma un biomarker sintetic unde pot fi detectate printr-un simplu test de urină. Cercetătorii au testat deja nanoparticulele în modele animale de cancer și au evidențiat cu succes prezența tumorilor.
Cercetătorii au inclus agentul radioactiv cupru-64 în particule, care poate fi detectat folosind imagistica PET (tomografie cu emisie de pozitroni). Suprafața particulelor este, de asemenea, împânzită cu peptide care sunt atrase de microambientul tumorii acide, contribuind la îmbunătățirea acumulării și a reținerii particulelor în cadrul tumorilor.
Cercetătorii au mari speranțe că sistemul ar putea fi foarte util pentru monitorizarea pe termen lung a pacienților cu cancer.
