Curea toracică pentru monitorizarea sindromului de oboseală cronică

Cercetătorii de la Universitat Autònoma de Barcelona au dezvoltat un sistem de monitorizare a sindromului de oboseală cronică. Sistemul include un senzor comercial cu curea toracică care măsoară variabilitatea ritmului cardiac și o aplicație asociată care colectează, strânge și prezintă aceste date, permițând pacienților să își monitorizeze starea și să partajeze informații cu medicul lor.

Oboseala cronică este o afecțiune debilitantă, caracterizată prin oboseală severă care interferează cu activitățile zilnice. Numărul de cazuri poate să crească drastic în următorii ani, deoarece pare a fi o componentă comună a COVID-19. Condiția nu are în prezent biomarkeri diagnostici sau tratamente eficiente și istoric a fost în mare parte trecută cu vederea și respinsă de știința medicală.

Acești cercetători au descoperit anterior că variabilitatea ritmului cardiac, care cuprinde mici diferențe între bătăile inimii consecutive și oferă un indicator al funcției nervoase autonome, poate fi corelată cu severitatea bolii.

În acest ultim studiu, cercetătorii au folosit tehnologia pentru a măsura variabilitatea ritmului cardiac, constând dintr-un senzor de curea toracică și o aplicație asociată care poate comunica cu senzorul prin Bluetooth. Aceștia au măsurat proprietățile hemodinamice la un grup de voluntari. Rezultatele sugerează că tehnologia ar putea fi deosebit de utilă la femeile cu oboseală cronică, ceea ce este convenabil, deoarece condiția pare să afecteze predominant femeile.

În viitor, ar trebui să fie posibilă încorporarea acestei tehnologii în dispozitivele purtabile, cum ar fi ceasurile inteligente, pentru a îmbunătăți confortul pacientului și pentru a facilita obținerea datelor pacientului de către medici.

Universitat Autònoma de Barcelona

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s