Utilizarea inteligenței artificiale și a imagisticii fotoacustice multispectrale pentru diagnosticarea cancerului tiroidian

Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie Pohang din Coreea de Sud au dezvoltat o tehnică pentru diagnosticul minim invaziv al cancerului tiroidian. Metoda combină imagistica fotoacustică multispectrală și învățarea automată și este concepută ca un înlocuitor pentru biopsiile cu ac, invazive și ocazional inexacte. Noua tehnică implică analiza semnăturilor fotoacustice unice ale nodulilor tiroidieni maligni și antrenarea sistemului pentru a le recunoaște.

Marea majoritate a nodulilor tiroidieni sunt benigni, dar, din moment ce o pondere de aproximativ 10% sunt maligni, este recomandată o verificare. În prezent, clinicienii folosesc un ac pentru a obține o biopsie de la nodul. Acest lucru este invaziv și, în aproximativ 20% din cazuri, procesul trebuie repetat, deoarece rezultatele nu sunt fiabile.

Ca alternativă, acești cercetători au dezvoltat o tehnică non-invazivă, bazată pe efectul fotoacustic, în care lumina absorbită de o probă produce unde sonore. Cercetătorii și-au dezvoltat sistemul pe premisa că saturația de oxigen din nodulii tiroidieni maligni este mai mică decât cea din nodulii benigni și că imagistica fotoacustică ar putea ajuta la detectarea acestor diferențe non-invazive.

În practică, aceasta ar însemna iluminarea nodulului tiroidian al pacientului cu ajutorul unui laser și apoi înregistrarea semnalului cu ultrasunete rezultat. Cercetătorii au analizat astfel de date de la pacienții cu noduli tiroidieni maligni și benigni folosind învățarea automată.

Până în prezent, aceștia au reușit să detecteze noduli maligni cu un nivel rezonabil de precizie, cu o sensibilitate raportată de 83% și o specificitate de 93% atunci când abordarea învățării automate este combinată cu evaluările ecografice convenționale.

În plus față de minimizarea biopsiilor inutile la pacienții cu cancer tiroidian, această tehnica poate fi aplicată, de asemenea, la o varietate de alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân.

Pohang University of Science & Technology

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s