Spray cu hidrogel pentru prevenirea adeziunilor post-chirurgicale

Cercetătorii de la Universitatea din California din San Diego au dezvoltat un spray cu hidrogel care formează un strat protector pe suprafețele țesuturilor, cum ar fi suprafața inimii. Noul material este destinat să prevină formarea aderențelor, unde țesuturile din interiorul corpului aderă anormal după o procedură chirurgicală. Gelul reticulat persistă pe suprafața țesutului timp de patru săptămâni, protejând țesutul atunci când există risc de aderențe.

Adeziunile se formează de obicei în prima lună după operație. Cu toate acestea, pot interfera cu operațiile repetate în aceeași locație, crescând riscul și complexitatea unor astfel de proceduri și pot chiar să afecteze funcția organelor.

În prezent, nu există tratamente aprobate de FDA (Food and Drug Administration) pentru prevenirea sau reducerea aderențelor care se formează din cauza unei intervenții chirurgicale pe cord.

Tehnologia constă dintr-un hidrogel pulverizabil care aderă la țesut și formează un strat durabil, dar moale și flexibil. Gelul este destinat prevenirii aderențelor, dar nu trebuie să restricționeze mișcarea sau funcția organelor. Deoarece stratul de gel se dezintegrează în decurs de 4-6 săptămâni de la aplicare, țesutul este protejat pentru prima lună după operație – timpul în care se formează de obicei aderențe.

Cercetătorii au proiectat un dispozitiv special de pulverizare cu două camere pentru a ține fiecare dintre componentele gelului, care sunt pulverizate simultan. Componentele gelului se leagă chimic între ele pe suprafața țesutului pentru a forma stratul protector. Prin modificarea gelului, cercetătorii s-au asigurat că acesta va forma un strat robust și durabil pe inimă, fără umflături. Dacă materialul s-ar umfla, ar produce presiune nedorită asupra inimii și ar restricționa bătăile sale.

University of California San Diego

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s