Masca de față care detectează SARS-CoV-2

Cercetătorii de la Harvard Wyss Institute și MIT au dezvoltat o mască care poate detecta SARS-CoV-2 în respirația unui purtător. Aceasta folosește componente moleculare liofilizate și o bandă de testare a fluxului lateral pentru a detecta virusul și a alerta purtătorul. Pentru a iniția testul, purtătorul pur și simplu apasă un buton de pe mască și poate oferi un rezultat în termen de 90 de minute, cu un nivel similar de precizie ca un test PCR standard.

Cercetătorii au lucrat la această tehnică de ceva timp și au numit-o tehnologie portabilă, fără celule, liofilizate. Acestea utilizează componente moleculare pe care celulele le utilizează pentru a manipula și recunoaște acizii nucleici și proteinele și le încorporează în senzorii aflați în țesături pentru a forma dispozitive purtabile care pot identifica agenți patogeni specifici sau alte substanțe periculoase. Componentele liofilizate sunt stabile și au o durată de valabilitate semnificativă și, spre deosebire de alte abordări de biologie sintetică, sistemul nu are nevoie de celule pentru a funcționa.

Pentru a începe, senzorii moleculari necesită apă, iar noua mască de față conține un mic rezervor de apă care este eliberată atunci când utilizatorul apasă un buton. Apoi, o serie de reacții eliberează particulele virale pentru a elibera ARN-ul și amplifică secvența care codifică proteina. În cele din urmă, tehnologia CRISPR detectează acest produs de amplificare și îl desparte, oferind un rezultat vizual pe o bandă de flux lateral, similar cu ceea ce este utilizat în testele de sarcină.

În mod interesant, tehnologia are o serie de alte aplicații dincolo de pandemia COVID-19. „Această tehnologie ar putea fi încorporată în costumele de laborator pentru oamenii de știință care lucrează cu materiale periculoase sau agenți patogeni, costumele pentru medici și asistente sau uniformele personalului militar care ar putea fi expus agenților patogeni periculoși sau toxinelor, cum ar fi gazele”, a susținut Nina Donghia, un cercetător implicat în studiu.

Harvard Wyss Institute

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s