Cercetătorii de la Universitatea Kumamoto din Japonia au proiectat un filtru ieftin de produs, care poate izola celulele tumorale circulante din cel puțin 1 ml de sânge al pacientului. Filtrul extrem de sensibil poate funcționa cu succes în probe care conțin doar cinci celule tumorale într-un ml de sânge și nu necesită echipamente sau reactivi costisitori, spre deosebire de anumite tehnologii pre-existente de captare a celulelor. Filtrul poate ajuta la dezvoltarea tehnologiilor de diagnostic care pot ajuta clinicienii să identifice cancerul timpuriu.
Celulele tumorale circulante sunt cele care s-au desprins de o tumoare și se deplasează prin fluxul sanguin. Deși reprezintă un vector pentru metastaza cancerului, celulele tumorale circulante sunt o resursă de diagnostic în mare parte neexploatată, cu un potențial enorm în asistarea clinicienilor în identificarea precoce a cancerului. Dacă celulele pot fi izolate cu succes de sângele unui pacient, pot oferi un semn de avertizare timpurie a faptului că este prezent cancerul, precum și un marker de diagnostic minim invaziv, care necesită doar o mică probă de sânge.
Cu toate acestea, izolarea celulelor nu este o munca ușoară, deoarece acestea sunt de obicei prezente numai în concentrații foarte scăzute. Pot exista doar câteva dintre celulele tumorale circulante într-un mililitru de sânge, în timp ce numărul de celule albe și roșii din sânge ar putea cu ușurință să se numere în miliarde.

În ciuda acestui fapt, cercetătorii au făcut unele progrese în dezvoltarea tehnologiilor care pot separa celulele tumorale circulante de probele de sânge integral. Cu toate acestea, o astfel de tehnologie poate fi voluminoasă sau costisitoare și se poate baza pe reactivi scumpi, limitându-i utilizarea. Această tehnologie de ultimă oră folosește aptameri ai acidului nucleic și un design unic, care permite circularea celulelor sanguine obișnuite, pentru a face un filtru relativ ieftin.
Noul filtru se deformează în trei dimensiuni atunci când sângele este pompat prin el, rezultând deschiderea unor mici fante care permit trecerea fluxului de celule sanguine. Acest efect provoacă o aglomerare celulară intenționată și permite celulelor tumorale circulante să intre în contact cu aptameri ai acidului nucleic care sunt prezenți pe suprafața filtrului, rezultând legarea și captarea. Noul dispozitiv a demonstrat deja o sensibilitate impresionantă în comparație cu tehnologiile preexistente de izolare a celulelor tumorale.