Torus Biosystems a dezvoltat sistemul Synestia, un instrument de diagnosticare a bolilor infecțioase. Sistemul își propune să ofere o identificare rapidă, la punctul de îngrijire al agenților patogeni.
Compania raportează că sistemul permite unui clinician să efectueze mai multe teste pe un singur dispozitiv pentru a detecta toți agenții patogeni asociați cu o anumită boală. Durata de rulare este rapidă, dispozitivul furnizând rezultate în doar 30 de minute și pentru fiecare probă pot fi sondate peste 1000 de ținte.
Pandemia COVID-19 a evidențiat necesitatea unor tehnologii de diagnostic rapide și fiabile. Sistemul Synestia poate detecta orice agent patogen, inclusiv virusul cauzal pentru COVID-19, atâta timp cât există o secvență de acid nucleic disponibilă care îl identifică în mod unic.
Bolile infecțioase sunt tulburări cauzate de microbi, cum ar fi bacterii, viruși, ciuperci și paraziți, care se transmit cu ușurință de la o persoană la alta. Câteva exemple includ gripa, HIV / SIDA, Ebola, tuberculoză și COVID-19. Organizația Mondială a Sănătății raportează că la nivel global peste 17 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor infecțioase.

În mod tradițional, agenții patogeni infecțioși sunt identificați prin cultivare. De exemplu, dacă se suspectează o infecție a tractului urinar, este colectată o probă de urină și apoi plasată în condiții care încurajează creșterea microorganismelor timp de 1-2 zile. Dacă există creștere, organismul specific este identificat cu ajutorul unui microscop. Pentru ghidarea terapiei specifice, poate urma un test suplimentar de susceptibilitate antimicrobiană care durează o altă zi pentru a determina cel mai bun curs de tratament.