Aplicația bazată pe inteligență artificială interpretează rezultatele testelor HIV

Cercetătorii de la University College London și Africa Health Research Institute au dezvoltat o aplicație alimentată de inteligență artificială care poate interpreta testele de flux lateral pentru HIV. Tehnica presupune realizarea unei imagini a țestului cu o cameră pentru smartphone, iar aplicația poate spune dacă rezultatul este pozitiv sau negativ doar prin analiza imaginii. Deoarece aceste teste pot fi dificil de interpretat, tehnologia ar trebui să contribuie la îmbunătățirea preciziei lor atunci când este implementată în regiuni cu resurse reduse.

Un total de 100 de milioane de teste HIV sunt efectuate în fiecare an. Având în vedere importanța tratamentului timpuriu și numărul mare de persoane testate, acuratețea testării este foarte importantă. Tehnologia fluxului lateral este adoptată din ce în ce mai mult pentru testarea HIV, în special în zonele mai sărace ale lumii. O astfel de tehnologie are avantaje evidente în acest context, inclusiv rezultatele testelor rapide, ușurința utilizării, evitarea testelor de laborator costisitoare și greoaie și chiar potențialul de auto-testare.

Tehnologia se bazează pe un algoritm de învățare automată care a fost instruit folosind 11.000 de imagini ale testelor de flux lateral, realizate pe teren. Într-un test recent, cercetătorii au comparat acuratețea aplicației lor cu testele citite cu ochiul liber. În mod surprinzător, aplicația a depășit utilizatorii testelor umane, demonstrând o precizie de 98,9%, comparativ cu 92,1% pentru evaluările umane.

În mod interesant, tehnologia are aplicabilitate în diferite stări de boală în care sunt utilizate testele de flux lateral, inclusiv în testele pentru sifilis, tuberculoză, malarie și gripă.

UCL

Sursa: MedGagdet.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s