Diagnosticarea fibrozei chistice, prin intermediul unui sticker, ÎN TIMP REAL

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au dezvoltat un sticker care poate măsura nivelurile de clorură din transpirație în timp real printr-o simplă schimbare de culoare. Autocolantul se aplică pe piele și printr-un set de canale microfluidice, un test biologic măsoară nivelurile de clorură, un marker al fibrozei chistice. Tehnologia poate ajunge să simplifice diagnosticul de fibroză chistică la nou-născuți.

Fibroza chistică este o boală genetică a celulelor epiteliale. De obicei, rezultă mucus foarte gros în căile respiratorii, ducând la probleme grave de respirație și infecții și poate afecta și sistemul digestiv. Diagnosticul precoce este important, deoarece pacienții pot suferi de malnutriție dacă nu primesc un tratament adecvat la scurt timp după naștere.

În prezent, diagnosticul implică un test de înțepare a călcâiului și, dacă acest lucru relevă o anomalie, medicii plasează o brățară voluminoasă în jurul încheieturii copilului pentru a efectua o analiză de laborator a nivelurilor de clorură de sudoare. În teorie, dispozitivul ar trebui să poată colecta suficientă transpirație pentru analiză în aproximativ 30 de minute, dar de cele mai multe ori este nevoie de un timp mai îndelungat.

Pentru a aborda acest lucru, cercetătorii au dezvoltat un sticker care poate colecta și analiza automat transpirația pentru nivelurile de clorură, producând o schimbare vizibilă a culorii. Părinții pot face o fotografie stickerului, odată ce apare o schimbare de culoare și pot trimite imaginea către un clinician pentru analiză.

Northwestern University

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s