Interfață creier-computer care traduce scrierea imaginată în text digital

Cercetătorii din cadrul BrainGate Collaboration au dezvoltat o nouă iterație a interfeței creier-computer care permite unui pacient cu leziuni ale coloanei vertebrale să tasteze text pe ecranul unui computer. Pacientul își imaginează că scrie fiecare literă de mână și senzorii implantați în creier recunosc semnătura neuronală unică a fiecărei litere, permițând o viteză de tastare relativ rapidă de 90 de caractere pe minut. Sistemul poate permite pacienților grav răniți să comunice cu ceilalți și să utilizeze internetul mai ușor.

Posibilitățile pentru pacienții paralizați sunt imense, cu potențial de comunicare îmbunătățită, mișcare și control al dispozitivelor externe. Multe sisteme s-au concentrat pe a permite pacienților să controleze proteze robotizate și scaune cu rotile. Cu toate acestea, cuvântul scris este extrem de important, în special în societatea noastră din ce în ce mai digitală, iar tehnologiile care îl fac mai accesibil acestor pacienți ar fi foarte binevenite.

Acest ultim sistem este reprezentat de o interfață creier-computer care permite cuiva să scrie digital, doar imaginându-se făcând mișcările mâinii implicate în scrierea fiecărei litere pe o pagină. Până în prezent, a avut un mare succes, permițând unui pacient paralizat să depășească dublul înregistrării anterioare, de 40 de caractere pe minut, setat cu o interfață creier-computer.

Versiunile anterioare ale sistemului implicau participanții care se gândeau să deplaseze un cursor pe un ecran care conține o tastatură virtuală și apoi să selecteze litera dorită. Acest sistem a produs înregistrarea anterioară de 40 de caractere pe minut, dar pentru acest nou sistem cercetătorii au apelat la scrierea de mână și la gândirea din spatele ei.

Echipa a implantat doi electrozi în regiunea creierului asociată cu mișcarea mâinii și a brațului drept. Când participantul și-a imaginat scrierea unei scrisori manual, aceasta a produs o semnătură neuronală unică pe care sistemul a învățat-o printr-un algoritm de învățare automată. Repetarea mișcărilor similare permite sistemului să identifice rapid ce literă este destinată, afișând-o pe ecran.

Brown University

Sursa: MedGagdet.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s