Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia au dezvoltat un hidrogel antibacterian care poate ucide bacteriile rezistente la antibiotice. Materialul este conceput ca un pansament pentru răni și este compus din peptide antimicrobiene care sunt produse în mod natural de sistemul imunitar. Gelul leagă peptidele împreună și le protejează, dar le permite totuși să ucidă bacteriile.
Infecțiile cauzate de bacteriile rezistente la anitbiotice pot fi extrem de dificil de tratat și pot provoca niveluri semnificative de suferință și deces în fiecare an. Dacă noile tratamente și tehnologii nu sunt dezvoltate la timp, atunci chiar și operația de rutină ar putea deveni o perspectivă inacceptabil riscantă, fără mijloacele de prevenire sau tratare a infecțiilor postoperatorii.
Pentru a preveni acest viitor distopic, cercetătorii apelează la noi materiale și tehnici pentru a ucide aceste bacterii. Noul hidrogel este un prim exemplu.
Deși peptidele sunt extrem de eficiente, ele sunt, de asemenea, destul de delicate și se degradează rapid atunci când intră în contact cu sângele. Acesta a fost un factor limitativ major pentru cercetătorii care speră să le folosească ca tratament antibacterian. Cu toate acestea, cercetătorii suedezi au descoperit o modalitate de a proteja peptidele, păstrându-și în același timp eficacitatea. Aceștia leagă peptidele într-un hidrogel protector, ceea ce înseamnă că se degradează mult mai lent, iar hidrogelul rezultat este foarte potrivit ca tratament topic pentru răni.
