Noua tehnică de bioprintare permite realizarea implanturilor de cartilaj artificial

Cercetătorii de la Universitatea din Alberta au dezvoltat o metodă de imprimare 3D a unor materiale asemănătoare cartilajului, constând dintr-un hidrogel de colagen care conține condrocite umane. Structurile tipărite imită cartilajul nazal uman, în ceea ce privește caracteristicile sale mecanice, moleculare și histologice. Cercetatorii speră că tehnologia ar putea duce la implanturi de cartilaj personalizate pentru pacienții cu cancer de piele, care au defecte ale cartilajului nazal, în urma intervenției chirurgicale de eliminare a tumorilor.

Nasul este un loc comun pentru cancerul de piele și, la mulți astfel de pacienți, îndepărtate leziunilor canceroase va duce la defecte ale cartilajului. În prezent, chirurgii vor îndepărta cartilajul de pe o coastă și îl vor implanta în nas, în încercarea de a corecta astfel de defecte, dar această abordare are dezavantaje semnificative.

Această nouă abordare evită aceste limitări și implică recoltarea unei cantități mici de cartilaj din nas pentru a extrage condrocitele care locuiesc în interior. Acestea sunt apoi amestecate cu un hidrogel de colagen și imprimate 3D într-o formă personalizată, care este special concepută pentru a umple defectele cartilajului acelui pacient. Structurile tipărite sunt apoi cultivate pentru o perioadă de patru săptămâni, pentru a le permite să se maturizeze, înainte de a putea fi implantate.

Cercetătorii intenționează să testeze implanturile pe modele animale și, dacă acest lucru are succes, speră să treacă la un studiu clinic.

University of Alberta

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s