Senzor wireless care măsoară nivelul de oxigen al țesuturilor profunde

Cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley au dezvoltat un senzor implantabil cu ultrasunete care poate măsura nivelurile de oxigen din țesuturile din adâncul corpului și poate transmite aceste date către un dispozitiv extern. Tehnologia ar putea fi utilă în monitorizarea viabilității transplantului sau a expunerii la oxigen la sugarii prematuri. De asemenea, are potențialul de a fi adaptat pentru a măsura alți markeri biochimici, cum ar fi concentrațiile de dioxid de carbon sau nivelurile de pH.

Oxigenul este crucial pentru țesuturile vii, iar oxigenarea slabă duce la moartea celulelor. Acest proces stă la baza diferitelor fenomene patologice, dar clinicienii se pot lupta pentru a măsura oxigenarea țesuturilor, cel puțin în țesuturile care nu sunt aproape de suprafața corpului. Metodele actuale de evaluare a oxigenării țesuturilor implică utilizarea luminii în infraroșu, dar aceasta poate pătrunde cel puțin câțiva centimetri.

Noile implanturi sunt alimentate folosind unde ultrasonice, care pot parcurge distanțe mari prin corp. O sondă externă transmite vibrații ultrasonice prin corp, care alimentează micul dispozitiv implantat în interior. Datele sunt transmise înapoi prin reflectarea acestor unde ultrasonice în timp ce încorporează în ele pachete de date cu privire la nivelurile de oxigenare a țesuturilor. Această tehnică permite schimbul de date bidirecțional cu dispozitive adânci în interiorul corpului.

Detectarea oxigenului are loc printr-un LED integrat și un detector optic din interiorul impalntului. Dispozitivul în sine este mic, iar cercetătorii îl descriu ca fiind mai mic decât o buburuză. Până în prezent, au testat dispozitivul monitorizând nivelurile de oxigen din mușchi la oile vii.

University of California, Berkeley

Sursa: MedGagdet.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s