Cercetătorii de la Universitatea Linköping, Suedia și de la Universitatea de Medicină din Graz, Austria, au dezvoltat o pompă electrică care poate livra cu precizie medicamente chimioterapeutice în creier. Tehnologia este concepută ca fiind implantabilă în locurile de rezecție a tumorilor cerebrale pentru a furniza chimioterapie localizată pe perioade îndelungate.
Din păcate, recurența tumorilor cerebrale după rezecția chirurgicală este prea frecventă. Este dificil să eliminați toate urmele tumorii fără a provoca leziuni semnificative țesutului cerebral sănătos și, prin urmare, recurența este inevitabilă pentru mulți pacienți.
În prezent, prevenirea recurenței poate fi încercată lăsând în urmă materiale încărcate cu chimioterapie în locul rezecției tumorale. Cu toate acestea, astfel de sisteme permit doar controlul limitat al eliberării medicamentului și acest lucru poate duce la efecte secundare localizate, cum ar fi edemul cerebral și probleme de vindecare a rănilor.
Această ultimă tehnologie își propune să ofere eliberare mai controlată a medicamentelor pentru locurile de rezecție tumorală și constă dintr-o pompă mică implantabilă concepută pentru a furniza gemcitabină, un medicament eficient pentru chimioterapie care nu poate trece bariera hematoencefalică.
Pompa poate fi descrisă ca o pompă de ioni electronici organici. Folosește un curent electric pentru a furniza cu precizie gemcitabină, care este încărcată pozitiv, printr-un canal de transport al ionilor. Din fericire, pompa necesită doar un curent mic, care este avantajos din punct de vedere al siguranței atunci când se administrează terapie în creier.
