Manipulator de mici dimensiuni, pentru microchirurgie

Asistenții chirurgicali robotici, cum ar fi sistemele da Vinci de la Intuitive Surgical, sunt folosiți în timpul procedurilor laparoscopice pentru a îmbunătăți precizia operativă, flexibilitatea și pentru a manipula mai multe instrumente simultan. Astfel de dispozitive pot fi destul de complexe și, prin urmare, tind să fie destul de mari, ocupând adesea o mare parte din spațiul unei săli de operație. Mai mult, acestea sunt încă prea greoaie pentru a opera pe țesuturi deosebit de fragile și structuri anatomice mai mici.

O echipă de cercetători de la Institutul Wyss de la Harvard și Sony Corporation au realizat un asistent chirurgical robotizat de mici dimensiuni care poate fi folosit pentru a efectua sarcini chirurgicale foarte precise.

Realizat utilizând o tehnică numită Pop-Up MEMS, care implică lipirea straturilor de materiale, astfel încât să se poată deschide de la forma lor de pornire plană în structuri mai complexe și materiale piezoelectrice, manipulatorul miniatural se poate deplasa cu o precizie impresionantă. Deoarece tehnica de fabricație este destul de simplă, dispozitivul poate fi produs în masă, mult mai ieftin față de dispozitivele convenționale. Fiind mic, având dimensiunea unei mingi de tenis, noul dispozitiv este de asemenea ușor de instalat și de demontat.

Precizia se datorează senzorilor optici care monitorizează în mod constant mișcarea robotului și îl reglează pentru a menține consistența, compensând chiar și tremurul mâinilor.

Wyss Institute

Sursa: MedGagdet.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s